Leszek Miller w Padwie Północy.

dodano 2012-10-18 15:43 w kategorii: Kraj

Na zaproszenie Rady Miejskiej Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Zamościu, Przewodniczący SLD Leszek Miller gościł w tzw. Padwie Północy.  Wizytę rozpoczął wykład "O przyszłości Europy", jaki szef SLD wygłosił wykład na Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Zamościu im. Szymona Szymonowica.

Polska weszła do Europy, ale Europa nie weszła do Polski - mówił szef SLD. Według niego standardy unijne są w innych krajach europejskich normą. - U nas niestety często jeszcze nie - dodał.

Miller odbiósł się też do kwestii wyznaniowej: Chcielibyśmy żyć w kraju w którym konstytucja jest ważniejsza od ewangelii, a sprawa wiary nie jest przedmiotem rozważań publicznych. Gdzie państwo jest neutralne światopoglądowo i wiara nie spełnia się w instytucjach państwowych, ale w miejscach do tego wyznaczonych - zaznaczył.

Lider lewicy złożył także wiązanki kwiatów pod Pomnikiem Dzieci Zamojszczyzny i tablicą upamiętniającą miejsce urodzin Róży Luksemburg. Były prezydent miasta Zamość Pan Eugeniusz Cybulski oprowadził Przewodniczącego po zamojskim Starym Mieście opowiadając przy tym o historii  Hetmańskiego Grodu. Po spacerze Leszek Miller spotkał się z urzędującym Prezydentem Zamościa, Panem Marcinem Zamoyskim, a następnie spotkał się z dziennikarzami i mieszkańcami Zamościa. Podczas spotkania  sympatykami SLD w sali zamojskiego ratusza Przewodniczący Sojuszu przedstawił program partii oraz odpowiadał na pytania mieszkańców.